Uitgelichte huidbeschadiging door zon specialisten
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Maassluis,
Zuid-Holland
Emmen,
Drenthe
Den Haag,
Zuid-Holland
Vind een huidbeschadiging door zon specialist in uw regio
Informatie over huidbeschadiging door zon
Huidbeschadiging door zon (zonnebrand)
Zonnebrand is een ontstekingsreactie door verbranding van de huid. De pijnlijke, rode huid ontstaat als de huid te lang wordt blootgesteld aan de ultraviolette stralen van het zonlicht. In ernstige gevallen kan ook het weefsel dat direct onder de huid ligt, verbrand zijn. Zonnebrand treedt sneller op bij mensen met een licht huidtype (huidtype I en II) dan bij mensen met een donker huidtype.
Oorzaak
Zonnebrand wordt veroorzaakt door huidschade die wordt aangericht door de ultraviolette straling in zonlicht. Met name de ultraviolet B (UVB) straling kan zonnebrand veroorzaken. Ook ultraviolet A (UVA) kan een bijdrage leveren aan het huidverbrandingsproces..
Symptomen
Verbranding door de zon gekenmerkt door roodheid, warmte, zwelling en pijn. In de lichtste gevallen zal alleen roodheid optreden, maar hoe sterker de zonverbranding, hoe meer ook de andere verschijnselen voor zullen komen. De verschijnselen beginnen meestal enkele uren nadat de huid verbrand is. Is de schade uitgebreider kunnen ook zwelling en blaren optreden. Uiteindelijk treedt schilfering van de huid op. Bij zeer ernstige zonverbrandingen kan koorts ontstaan. Ook misselijkheid, hartkloppingen, hoofdpijn en braken komen voor.
Behandeling
- Koelen van de huid met natte doeken of een douche met lauw water kan de pijn verlichten.
- Laat eventuele blaren zo veel mogelijk heel laten om bacteriële infectie te voorkomen.
- Gebruik bij heftige pijn eventueel een pijnstiller, zoals paracetamol.
- Om de huid volledig te laten herstellen is het van belang gedurende een week de huid niet meer bloot te stellen aan de zon.
Voorkomen
Hoe kan zonnebrand voorkomen worden? Mijdt felle zon De zonkracht is rond het middaguur altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten de zon te mijden. In Noord Europa is dat tussen 12.00 uur en 15.00 uur. In (sub-)tropische gebieden is deze periode vaak een stuk langer. Bedenk dat door weerkaatsing via het zand of water ook UV kan doordringen wanneer u in de schaduw zit. Gebruik bij zonnig weer dan ook altijd een zonnebrandcrème, ook in de schaduw. Kleding Textiel kan een belangrijk deel van het UV tegenhouden. Het dragen van T-shirts of blouses op zomerdagen wordt aangeraden. Wanneer men langdurig in de zon blijft is het wel verstandig om de huid onder de kleding in te smeren met zonnebrandcrème. Er zijn speciale textielsoorten ontwikkeld die de huid zeer goed afschermen tegen UV-straling. Van deze stoffen wordt bijvoorbeeld werkkleding en sportkleding gemaakt. Hoeden en petten Hoe meer het gezicht zich in de schaduw bevindt, hoe beter de bescherming. Draag dus bijvoorbeeld een hoed met een brede rand. Het nadeel van petten is dat ze maar aan één kant schaduw geven. Afhankelijk van hoe de pet gedragen wordt is het gezicht of de nek beschermd. Bij mensen met een (deels) kalend hoofd of een zeer korte haardracht, is het dragen van een hoed of pet van extra groot belang om de hoofdhuid te beschermen. De huid laten wennen aan de zon Wanneer de huid geleidelijk aan het zonlicht went, krijgt de huid de kans om een pigmentlaag aan de maken die de cellen afschermt tegen de zon. Zonnebrandcrème smeren Zonnebrandcrème smeren is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UV-straling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd. De SPF of beschermingsfactor geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrand geeft. Onderstaand voorbeeld maakt duidelijk wat de factor betekent: Iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt met een SPF van 12 treedt de zoneverbranding pas op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd. Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling moeten kinderen altijd optimaal beschermd worden met een hoge factor. De onderstaande tabel geeft een indicatie welke crème voor welke huid het meest geschikt is:
- Huidtype 1: zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit. Hierbij wordt factor 30 aangeraden.
- Huidtype 2: licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam. Factor 15-20 is aangeraden.
- Huidtype 3: vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin. Bij dit huidtype wordt factor 10-15 aangeraden.
- Huidtype 4: iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel. Voor dit huidtype is factor 5-10 geschikt.
Huidbeschadiging door zon video's
Hoe werkt zonnebrand?
Filmpje van Clipphanger over zonnebrand.
Veilig zonnen
Hoe voorkom je zonnebrand of een zonnesteek?
Zonnebrand | 100 Seconden Dokter
De 100 Seconden Dokter gaat in op de gevolgen van zonnebrand en hoe je zonverbranding kunt voorkomen.